Trynke Schraa Edelsmid
Ontwerpen, maken en repareren van gouden en zilveren sieraden

Edelstenen

Ik werk graag met edelstenen. Ze worden gevormd in de aarde, miljoenen jaren geleden, onder hoge druk en bij hoge temperaturen. Het is ongelooflijk wat voor verschillende stenen de aarde ons biedt. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen en zijn daardoor van elkaar te onderscheiden. Door ze te slijpen komen hun beste eigenschappen naar voren. Daarna zijn het prachtige uitgangspunten voor sieraden.

Onderstaande informatie is puur informatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Diamant is de bekendste edelsteen en bestaat uit koolstof. Het heeft een paar unieke eigenschappen. Het is het hardste materiaal wat de aarde ons biedt. Ook is de lichtbreking uniek. Het is een steen die bekend staat om z’n schittering. Daarvoor moet het goed geslepen zijn. Er zijn veel slijpvormen die daar geschikt voor zijn en er worden nog steeds nieuwe bedacht. De meest voorkomende slijpvorm is briljant. Deze slijpvorm is rond en heeft 57 of 58 vlakjes. De waarde van diamant wordt bepaalt door de 4 C’s: Caraat, gewicht; Colour, kleur; Clarity, zuiverheid; Cut, slijpvorm.

Diamant kan tegenwoordig synthetisch gemaakt worden, d.w.z. met dezelfde chemische samenstelling en dus dezelfde eigenschappen. Ook kent diamant veel imitaties, dat zijn stenen die wel op diamant lijken maar niet dezelfde eigenschappen hebben.

Verder volgt hier een korte opsomming van enkele bekende edelstenen. Let wel: hier gaat het om onbehandelde natuurlijke edelstenen. Ze kunnen bijna allemaal behandeld worden zodat hun eigenschappen beter worden. Ook kunnen ze synthetisch gemaakt worden en/of hebben ze allemaal wel imitatie stenen. Synthetische stenen hebben chemisch dezelfde structuur en eigenschappen als de natuurlijke stenen. Imitatiestenen hebben chemisch niet dezelfde structuur en eigenschappen, ze lijken alleen op de natuurlijke edelstenen.

De verschillen zijn door een deskundige vaak wel te ontdekken.

Saffier is een blauwe edelsteen die bij de korundgroep hoort. Het is een aluminiumoxide met sporen van andere elementen die de kleur veroorzaken. Door z’n hardheid van 9 op de schaal van Mohs, en de kleur is het een aantrekkelijke edelsteen om in een sieraad te verwerken.

Robijn is een roze-rode edelsteen ook uit de korundgroep. Deze bestaat uit aluminiumoxide en andere elementen, die de rode kleur veroorzaken. De steen is net zo hard als de blauwe saffier, nl. 9 op de schaal van Mohs.

Smaragd is een groene edelsteen, een beryllium-, aluminuimsilicaat. De sporen chroom veroorzaken de prachtige groene kleur. De steen heeft een hardheid van 7,5 – 8 op de schaal van Mohs en is door de kleur zeer geliefd.

Nog enkele edelstenen die in sieraden voorkomen zijn:

Topaas, Spinel, Beryl, Granaat, Toermalijn en Kwarts.